Dora'nin Yolculugu

Lilypie First Birthday tickers

13 Ocak 2011 Perşembe

Dua...



Edebiyat konusunda ahkam kesmek bana dusmez, ne edebiyat mezunuyum ne de eline geceni okuyan bir okur. Kendime de haksizlik etmemyeyim tabi de, kendimce okur yazarim diyelim, evet. Sevdigim yazarlar konusunda cok vefaliyimdir ama Elif Shafak yeni bir kitap cikardiysa ilk hafta alir yutarim, Murathan Mungan roman yazdiysa asla kacirmam, kucukken de Buket Uzuner'in s.iki takipcisiydim ama simdilerde takip etmiyorum. Bir de artik Ahmet Umit'im var, hastasi oldum.

Bir de sevdigim bir kitabi tekrar tekrar okuma huyum vardir. Ornegin Murathan Mungan'in Yuksek Topuklarini 4 defa okudum, gibi. Iste boyle sadik okur olunca beklentin yuksek oluyor yazarindan. Hep yeni birseyler bekliyorsun. Senin gormedigin yeni seyler gostersin, yeni seyler soylesin her defasinda. Peki mecburlar mi bunu yapmaya. Yazar dedigin sanatci bir insan, icinden ne geliyorsa, o an neyle doluysa, simdiye kadar nelerle doldurduysa cikinini o dokuluyor kaleminden. illa benim okumak istedigim seyi yazacak hali yok elbette. Ama iste cita yukselince bekliyor insan ister istemez. Ben su an Elif Shafak'la ilgili boyle hissediyorum. Ask'tan sonra 2 tane derleme kitabi cikardi. Okuduk tabii zevkle, ama zaten ben bu cumleleri daha once de okumustum, hissetmistim, alacagimi alip gerisini birakip devam etmistim. 

Ustelik de Ask bana gore en iyi romani degildi. Ama tabii Mevlana ve ogretisinin cekiciligi daha genis kitlelere ulastirdi Shafak'i cok da hos oldu ama Araf'tan, Bit Palas'tan, Mahrem'den, Baba ve Pic'ten sonra daha baska, daha yuksek, daha derin, daha deha cumleler bekliyordum. Olmadi. 

Acaba olan oldu mu, korktugu basina geldi mi? Bu kadin kuru bir agac govdesine elini dayayip, Allahim  yaraticiligimi, yazarligimi koreltecek herseyi al benden, kadinligimi gotur, kadinligimi bu kuru agac gibi kurut, yazarligim bende kalsin diye dua etmis ve dualari kabul gormus, bir sure reglleri durmus bir kadin. Kendini yazmaktan baska, yazilarindan baska bir bicimde tanimlamayi adeta reddediyor, baska bir hayati asla kabul etmiyor. Ama sonra ask galip geldi, evlendi, cocuk dogurdu(hem de 2 tane Allah bagislasin), 10 ay postpartum depresyonda kalmis olsa bile, o artik canindan can yaratmis bir kadin. Kadinligi, uretkenligi geri geldi ama yazarligi gitti mi? Ya da koreldi diyelim. Zira, gazetedeki kosesinde,  romanlarinda, derlemelerinde hep ayni konular, ayni cumleler, ayni bakis acisi. 

E o kadar gitmeler, ustelik bayramda ailesinden ayri kalmalar ne katiyor ona. Annelik hicbirsey katmadi mi, hicbir zaman bahsedilmiyor. Ben artik yeni Elif Shafak'in kendisini bize acmasini bekliyorum. Yoksa olmuyor, gitmiyor boyle. Yeni okurlarina yetiyordur belki ama tum kitaplarini ezbere bilen bir okur icin artik yetersiz Elif Shafak. 

Cok uzuluyorum cunku ben onu(o sakinligini, huznunu, bilgeligini), uslubunu, onun dille bu kadar ustaca oynamasini gercekten cok seviyorum. Beni hicbir zaman duymayacak biliyorum ama yine de dua gibi soyluyorum "Yeni cumleler gonder onun zihnine n'olur Allahim, hayalgucuyle yogursun, geceler boyu uykusuz kalip birakamayalim romanlarini". 

Mazoshist degilim, sevdim mi tam severim, sildim mi bir kalemde...:) 

6 yorum:

  1. Ben de senin yazmani heeycanla bekliyorum..buraya yazayim istedim bunu:))
    Opuyorum senii:)

    YanıtlaSil
  2. Pınarcım,
    Elif Safak'ı senin kadar çok seviyor ve takip ediyor olsam kesin ona e-posta atardım.
    şu yazdıgın yazıyı bile atabilirsin aslında.
    Tolga

    YanıtlaSil
  3. Adaşım, ben de aynı yönde düşünüyorum Elif Şafak hakkında. Bende de vardır ondaki promlem; kadınlığımla barışamadığım için çok uzun süreler düzensiz ve ağrılı adet gördüm ama bitti çok şükür. Bir başkası hakkında yorum yapmak istemem ama eminim Elif Şafak kendisini "google"larken senin bu yazına ulaşacaktır ve ben de kendi yorumumu iletmek istiyorum: Uzaktan, benim tarafımdan bakıldığında, Elif Şafak sanki kadınlığıyla hala barışamamış, anne va kadın tarafını yazarlığından uzak tutmaya çalışıyormuş gibi görünüyor.
    Mesela Firarperest: Ben de Elif Şafak gibiydim, kaplumbağa gibi evim sırtımda yaşardım. Ama bebeğim oldu 1,5 senedir gönüllü hapis hayatı sürüyorum. Elif Şafak hala firar etmenin peşinde... Bitti kardeşim, bitti, kabullen. Mazide kaldı, o günlerde firarilik güzeldi, artık firar etmeye çalıştığın her an kalbini evde bırakmak zorundasın ki firar etmenin bir anlamı kalmıyor bu nedenle. Vazgeç firar hikayeleri yazmaktan, yeni kendini aç insanlara, utanma, biz seni yazar olarak seviyoruz, kimliğin bizi ilgilendirmiyor.

    YanıtlaSil
  4. Neden bu kadar korkuyor ben de hic anlam veremiyorum. Oysa daha da zenginlesecek diye dogumdan sonraki kitaplarini delicesine merak ederek beklemistim. Ama olmuyor dogumdan sonra 4 kitap gecti, yok gelmiyor beklenen.

    YanıtlaSil
  5. Pinar,
    Blogunu Sultanlarda gördüm. Dubai'de yasiyorum, mezun olur olmaz kocamin pesinden dustum geldim, ODTU Mezunuyum, Elif Safak takipcisiyim, tasavvuf denizine bir kac aydir cok ozel bir insan sayesinde adim adim giren biriyim. Sanal olarak Merhaba! :) Bir gun yuz yuze de tanismak dilegile!

    YanıtlaSil
  6. Sekerim hemen tanisalim o zaman:) ozelden numarani atarsan ararim:) gorusuruz.

    YanıtlaSil